logo esbart maragall
L’Esbart Maragall d’Arenys de Mar, es va formar l’any 1946, a redós del Casal de Joventut Seràfica i el seu primer President fou el Sr. Marcel·lí Vila.

Un grup d’amants de la dansa tradicional van tenir la bona pensada de formar una colla i fer indagacions sobre els diferents balls que es ballaven a la nostra terra, ajudats pel mestre Manuel Cubeles, que en va ser el primer director coreogràfic. La seva primera actuació, va ser el 22 de setembre de 1946, al Camp d’Esports Municipal. L’Esbart Maragall de seguida va ser acollit amb gran simpatia, resultant ser una de les seccions puntals del Centre.

Com és ben conegut, l’Esbart Maragall també és conegut arreu per la tradicional Dansa d’Arenys de Mar que perviu gràcies als dansaires que la recuperen un any rere un altre. Aquest vídeo del 2008, ens mostra el començament de la “Dansa d’Arenys”, que es balla cada any a la plaça de l’Església, el dia de Sant Roc. (16/08/2008 – Video cedit per arenys.org)

Qui som?

L’Esbart Maragall d’Arenys de Mar, està format per un grup de dansaires veterans, que interpreta dansa catalana, mallorquina i valenciana.

Malauradament, en la actualitat no existeix un “Cos de Dansa”, però esperem que vinguin temps millors i els joves s’animin a formar-ne part altra vegada.

esbart1

Què fem?


Tots els divendres, de 2/4 de 10 a les 11 de la nit, ens trobem al Casal de Joventut Seràfica per assajar i fer la xerradeta. Actualment som unes sis parelles.esbart4

Estem oberts a tothom que tingui una mínima disposició per la dansa i es vulgui incorporar al nostre grup.

 

El nostre President és en Joan Fabregà. La Secretària és la Dolors. La direcció coreogràfica, la porta l’Antoni i la Mercè, i la Cristina i l’Adela són qui s’ocupen de renovar i posar al dia el vestuari.

La Dansa d’Arenys

Ja des del segle XVII a Arenys de Mar i, dins de les festes de les Enremades es ballava el Ball de Plaça. El ballava tothom, grans i petits, ja que era un ball de carrer i així es va anar fent fins a finals del segle XIX.

Fou l’any 1916, que el musicòleg Xavier Maimí, tement per la pèrdua de la nostra Dansa, feu un recull del que havia quedat.

El 22 de setembre de 1946, l’Esbart Maragall feu la seva primera actuació al Camp d’Esports Municipal. Amb la seva inquietut per aprendre, els seus directors Marcel·lí Vila i Manuel Cubeles, i la col·laboració dels mestres Lluís Moreno i Joaquim Serra, van treballar molt activament en la reconstrucció i recuperació de la Dansa d’Arenys (l’antic Ball de Plaça). Primer, buscant en el record de la gent gran la coreografia de la dansa perduda, i també preparar una nova instrumentació per a cobla a partir de les partitures del mestre Xavier Maimí.

El resultat d’aquest laboriós treball es pogué veure el 10 de juliol de 1949, dins el Festival de Danses Catalanes, la segona part del qual estava constituït per la Dansa d’Arenys de Mar. La partitura per a dues cobles, composta pel mestre Joaquim Serra, va ser lliurada per Salvador Millet, President de l’Esbart Verdaguer, al President de l’Esbart Maragall d’Arenys de Mar, Sr. Marcel·lí Vila.

L’any de l’estrena, 1949, es va ballar la Dansa per la Festa Major, el 10 de juliol, però a partir de l’any següent es va incloure en els actes de la festa de Sant Roc, el dia 16 d’agost.

El 22 de setembre de 2007, i durant les festes de la Mercè, vam ser convidats per l’Ajuntament de Barcelona, per ballar la nostra Dansa d’Arenys, dins dels actes de “Mercedansa”.
Al matí la vam ballar a la Plaça de la Catedral, i a la tarda a la Plaça de Sant Jaume.
dansa arenysEl 16 d’agost de 2009, diada de Sant Roc, hem celebrat el 60è aniversari de l’estrena de la Dansa.

 

S’ha ballat davant el Xifré i se n’han fet quatre rotllanes participarant diferents grups d’ex-dansaires, envoltats d’una gran concentració de públic.
En acabar s’ha fet un sopar de cloenda, al Calisay. Ha estat una festa molt lluïda i entranyable.

Actuacions destacades

Com que formem part de la roda d’Esbarts Catalònia de Veterans, tenim unes quantes trobades a l’any, a part d’altres actuacions que fem al nostre poble, ja sia per la Festa Major, per la Marató, o per contribuir amb alguna festa d’altres Entitats.

En les dècades del 1960 i 1970 vam participar moltes vegades a l’Aplec d’Esbarts Dansaires a Montserrat.
Organitzat per l’Obra del Ballet Popular, s’ha anat celebrant cada any des del 1957.

aplec montserrat 6 maig 2012
Nosaltres vam estar uns quants anys sense anar-hi, però l’any 2006 vam decidir tornar a visitar a La Moreneta i dedicar-li la Dansa de l’Ofrena i d’altres que s’inclouen en el programa anual.

A banda d’aquest retorn a Montserrat, com que formem part de la Roda d’Esbarts Catalònia de Veterans, tenim unes quantes trobades a l’any, a part d’altres actuacions que fem al nostre poble, ja sia per la Festa Major, per la Marató, o per contribuir amb alguna festa d’altres Entitats.

Organització

Joan Fabregà: President

Jaume Salvañà: Sots-president
Dolors Agell: Secretària
Mercè Sàbat i Antoni Bellsolell: Directors
Teresa Feliu: Relacions públiques
Cristina Buch, Adela Martínez i Isabel Esteban: Vestuari

Contacte:

Mercè Sàbat
Adreça de correu electrònic: msabat@telefonica.net