Dissabte, juliol 20 2024

Una casa rural, una natura salvatge, quatre dones que persegueixen els seus desitjos, que amaguen les seves pors. I de sobte, un os és un seguit d’històries que es creuen, cadascuna amb la seva protagonista, i conviden el públic a fer un viatge de novel·la.

Els propers 3 i 4 de maig a les 20h, el Grup Artístic Carles Xena estrenarà l’obra I de sobte, un os, escrita i dirigida per Roger Pou.

La companyia del GACX: Maria Avilés, Jaume Casanovas, Christelle Enguix, Ruth Gironès, Martí Monfort, Maira Planells, Josep Riera i Jordi Sàbat

Notes del director:

I de sobte, un os és fruit d’un procés creatiu accidentat, ple de peripècies i casualitats. La primera idea em va venir al cap després de veure  la pel·lícula  El Curiós cas de Benjamin Button, que em va agradar molt, en què vaig tenir una invitació inspiradora. Podríem dir que aquesta pel·lícula va ser el disparador i la que em va inspirar i sembrar la llavor del que seria l’obra  I de sobte, un os. D’entre les escenes de la pel·lícula basada en la novel·la d’Scott Fitzgerald, n’hi ha una que em va agradar molt. L’escena a què em refereixo succeeix a la ciutat russa de Murmansk. Què hi passa allà? Quins personatges s’hi troben? Situem-nos: Benjamin Button – Brad Pitt, s’embarca com a mariner en un vaixell remolcador.  En un dels molts viatges del vaixell arreu del món, fent escala al port de la ciutat russa de Murmansk, coneix una dona britànica, que s’està en el mateix hotel, coincidint amb Benjamin Button. Cada nit, quan tothom dorm, Benjamin i Elizabeth Abbott, magnífica interpretació de Tilda Swinton, es troben al vestíbul de l’hotel per prendre el te i parlar fins que l’albada els sorprèn. De dia, cadascú s’ocupa de les seves obligacions, un al vaixell remolcador i l’altra, acompanyant el seu marit en viatge diplomàtic. Ambdós anhelen, però, que arribi la nit per poder trobar-se de nou i donar ales a la seva imaginació.

Benjamin Button m’havia convidat a pensar, a iniciar una pluja d’idees que va coincidir amb el curs del Taller de Teatre del 2016. Aquell any hi havia una bona fornada d’artistes, un grup d’adolescents entusiasta, amb talent, amb ganes. Aquella companyia necessitava un text, una història, una obra i jo en tenia una al cap. Vaig escriure Cal Manelic, una obra on diversos personatges coincideixen en una casa rural perduda enmig de la Vall de la Socarrada. Cadascú hi arriba per diferents raons,molt diverses, però el cas és que hi són i allà hi viuran coses. Assajant i representant Cal Manelic. Vam riure, vam provar, vam experimentar i vam estrenar. Ja teníem una història.

Uns anys després,  el 2021, vaig participar al concurs de textos teatrals Premi ciutat de Badalona, amb una adaptació de l’obra Cal Manelic. En aquesta ocasió ja amb el títol de I de sobte, un os. Participar en aquest concurs va suposar fer una reescriptura del text, una simplificació dels personatges. Com que la història havia patit un seguit de metamorfosis reiterades, no tenia grans expectatives de premi, tanmateix, sorpresa meva, el text va quedar finalista i se’n va fer una lectura dramatitzada a l’Espai Betúlia.

Vist el resultat i la recepció de l’obra per part del públic assistent,  havent passat un altre any, potser dos, hem decidit escenificar el text. La versió de 2024 de I de sobte, un os, amb noves escenes,  i un bon repartiment d’actors i actrius, s’estrenarà aquest proper mes de maig. Espero i desitjo que sigui de l’interès de l’audiència.

Roger Pou, autor i director

Anterior

A punt el 52 Concurs de Teatre Premi Vila d'Arenys de Mar

Següent

I DE SOBTE, UN OS: FOTOS I NOVA DATA: 26 de maig!

Potser t'interessa...